Two more months in Istanbul


The fiancee visa process in the United States is a lengthy (and expensive) one. Despite our commitment to doing it by the book, in June a Customs and Border Patrol officer took exception with Livia's plans to stay for 80 days (an ESTA visa allows 90) instead reducing it to just... one... month. Despite all of the modern technology available, long distance cross- continental relationships are still challenging to maintain, or at least not as fun and nice as being by your partner's side. The bottom line is we're a couple that enjoys spending time together. So to make up for lost time here in the states, we've decided to go back to the city we can afford and love so much - Istanbul.


I type this the day before Livia boards a plane bound back to Slovakia, where she'll spend the next 2.5 months pouring over and sequencing photos from a growing body of book-worthy work born out of our three previous visits to this street photographer's paradise. It was in these prior trips that we forged wonderful new friendships, discovered nutritious and delicious plant based restaurants, and sipped on many a carefully brewed cup of coffee at some of our favorite cafes. After considering other options, it was for all of these reasons that we've decided to return to what we have discussed, while walking the colorful cat-lined streets, as feeling like a photographic second home.


Ďalšie dva mesiace v istanbule


Proces vybavovania snúbeneckých víz v USA je dlhý a drahý. Napriek našej snahe postupovať maximálne podľa predpisov, na pasovej kontrole v USA sa pracovník CBP (Colná a pohraničná stráž) rozhodol obmedziť Lívii vstup (oficiálne ESTA "víza" umožňuje zostať 90 dní) na... jeden mesiac. Sme samozrejme vďační za všetky dostupné moderné technológie, ktoré nám umožňujú komunikovať na diaľku, ale aj tak vzťah medzi dvoma kontinentmi je výzvou a prinajmenšom vôbec nie tak príjemný, a "fun" ako byť fyzicky pri svojom partnerovi. Chcem tým povedať, že sme pár, ktorý najviac miluje tráviť čas spolu. Takže aby sme nahradili tie mesiace, ktoré sme nemohli byť spolu v USA, rozhodli sme sa vrátiť naspäť do mesta, kde si to (aj finančne) môžeme dovoliť. Do mesta, ktoré tak veľmi máme radi - Istanbul .


Toto píšem deň pred tým ako Lívia nastúpi do lietadla smer Slovensko, kde strávi nasledujúcich 2.5 mesiacov ponorená do veľkého množstva našich fotiek z predchádzajúcich 3 návštev Istanbulu, raja street fotografov. Počas týchto návštev sme sa okrem fotenia zoznámili s novými kamarátmi, objavili skvelé chutné zdravé vegánske reštaurácie a vychutnávali si veľa precízne pripravených šálok kvalitnej kávy v našich obľúbených kaviarňach.

Po zvážení ďalších cestovateľských možností, toto boli dôvody, pre ktoré sme sa rozhodli opäť navštíviť Istanbul, kde budeme brázdiť farebné uličky lemované mačkami, a kde sa budeme cítiť ako v našom druhom (fotografickom) domove.


Galata Bridge Dive, May 2023